Güncel Haber Girişi : 18 Eylül 2024 13:02

Estetik Ebru Projesi 17 Yaşında

Estetik Ebru Projesi 17 Yaşında
Gazeteci Saadet Erciyas, Türk sanatını Türk doğal taşıyla buluşturan ve yıllar içinde hem ülke değerlerini sahiplenme adına hem de kişisel bir başarı hikayesi anlamında marka haline gelen Estetik Ebru projesini anlattı.

 

 

 

Türk kağıt sanatı ebrununun Türk doğal taşına uygulanmasıyla kültürel hediyelik ürün üretimine ilişkin "Estetik Ebru" projesi 17 yılı geride bıraktı.

 

 

 

 

 

 

Çıkış noktası kadın girişimciliği olan projenin yürütücüsü gazeteci Saadet Erciyas, "Projenin sürdürülebilirliği ve bugünlere gelebilmesi önemliydi. Kadın emeğini değerlendirerek ebru sanatı işlenen doğaltaşımıza katma değer yaratan projemize destek ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

 

 

 

Alsancak Tekel / İzmir Kültür Sanat Fabrikası Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen etkinliğe konuk olan gazeteci Saadet Erciyas, 2007 yılından bu yana sürdürdüğü, somut olmayan kültürel mirasımız ebru sanatının Türk doğaltaşına uygulanmasına ilişkin "Estetik Ebru" projesini anlattı. 2007 yılında bir kadın girişimci olarak, yenilikçi çabayla yola çıktığını belirten Erciyas, bu proje kapsamında kadın ebru sanatçılarınca hazırlanan ürünlerde ebru sanatının geleneksel ve birbirinden güzel desenlerini mermer ve doğaltaşla buluşturduklarını söyledi.

 

 

 

 

 

Saadet Erciyas, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nce "güzel sanat eseri" olarak kayıt ve tescil edilen ürünlerin ilk aşamada DÖSİM mağazalarında satışa sunulduğunu hatırlattı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kadın girişimcilere yönelik desteklerinden yararlanarak Marble İzmir, Travel Turkey İzmir, EMITT gibi uluslararası fuarlara katıldıklarını belirten Erciyas, "Estetik Ebru" adını verdikleri çalışmanın her aşamasında kadın emeği, kadın dayanışması olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

 

 

Ebru sanatının özelliği gereği ürünlerinin eşsiz olduğunu vurgulayan Saadet Erciyas, "Ebru sanatı uygulandığı yüzeye yalnızca bir kere aktarılabiliyor. Bugüne kadar kağıda, kumaşa, keçeye, cama uygulanan bu eşsiz sanat, kadın sanatçılarımızın yoğun emeğiyle artık taşa da uygulanıyor" dedi.

 

 

 

 

 

"Estetik Ebru" projesiyle butik tarzda niş bir ürün oluşturduklarını, Türk doğaltaşına geleneksel ebru sanatını uygulayarak eşsiz kültürel ürün niteliği kazandırdıklarını anlatan Saadet Erciyas, "Yaptığımız ürünlerin arkasına 'Türkiye'de üretilmiştir' yazdık gururla" diye konuştu.

 

 

 

 

 

"Estetik Ebru" projesinin 2012 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü'nce Antalya'da düzenlenen 1. Uluslararası Kitap Sanatları Sempozyumu ve Ebru Sanatı Çalıştayı'nda ele alındığını belirten Saadet Erciyas, yürütücüsü olduğu projeyi akademisyen ve sanatçıların oluşturduğu topluluğa anlatma olanağı bulduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

 

Türk kağıt süsleme sanatı ebrunun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO tarafından 2014 yılı Kasım ayında alınan kararla dünya kültürel miras listesinde yer aldığını hatırlatan Erciyas, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

 

 

 

"Sürecin başından bu yana kültürel hediyelik ürünlerimizi tercih eden İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak ve Bornova belediyeleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi, Tire Organize Sanayi Bölgesi, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu gibi kuruluşların desteğini gördük. Özellikle yurt dışından gelen konuklara, devlet ve iş adamlarına sunulan ürünlerimiz bu yolla dünyanın dört bir yanına ulaştı. Projenin sürdürülebilirliği ve bugünlere gelebilmesi önemliydi. Kadın emeğini değerlendirerek ebru sanatı işlenen doğaltaşımıza katma değer yaratan projemize destek ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum."

 

 

 

 

 

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Arkeoloji Müze Yardımcısı Uzman Arkeolog Elif Erginer, gazeteci Saadet Erciyas'a ilgiyle izlenen sunumundan dolayı teşekkür belgesi verdi.